duminică, 27 februarie 2011

Istoria sahului - Campionii





Ca in orice alta intrecere, exista campioni care au dominat sahul in perioadele in care au activat. Cu siguranta au existat foarte multi campioni insa pana astazi ni s-a pastrat o lista mai scurta, in functie de informatiile scrise care au ajuns pana la noi. 

In trecut nu existau campionate mondiale si astfel, sahistii cei mai buni erau evidentiati in Europa datorita dezvoltarii mult mai acentuate fata de alte continente.

Astfel, avem urmatoarele categorii de campioni:
- primii campioni europeni (despre care s-a scris in documentele vremii)
- campioni mondiali neoficiali
- campioni mondiali (oficiali)
- campioane mondiale (campionatul feminin)

I. Primii campioni europeni ( mijl. sec. XVI - sf. sec. XVII)


Ruy Lopez de Segura (Spaniol, 1530-1580)



Giovani Leonardo da Cutri (Italian, 1542-1587). El si-a luat revansa asupra lui Ruy Lopez in anul 1575, in prezenta regelui Filip al-II-lea.



Paolo Boi (Italian, 1525-1598). Si el, la randul lui, l-a invins pe Ruy Lopez de Segura in anul 1575. 



A fost apoi la randul lui invins de catre Alessandro Salvio (Italian, 1570-1640) cu doar 3 zile inainte de a muri. Dupa moartea lui, maestrii italieni au continuat sa domine sahul.



Gioacchino Greco (Italian, 1600-1634) a fost considerat cel mai bun jucator al timpului sau. De asemenea, avem pastrate numeroase partide ale sale cu tot felul de curse, specifice jocului acelor timpuri.



Pentru aproape un secol sahul a continuat sa se dezvolte in tarile cele mai avansate din Europa (Italia, Franta, Anglia). Cu toate acestea nici un jucator nu am mai ajuns sa fie considerat campion pana la  Alexander Cunningham (1654-1737), un scotian ce locuia in Olanda, la Haga.





De asemenea, in Paris, unul dintre cei mai buni jucatori era  Kermur Sire de Légal (1702-1792), profesorul vestitului teoreticiat Philidor.



Un alt jucator considerat campion la vremea lui a fost sirianul Philippe Stamma care a fost considerat cel mai bun jucator pana din anul 1737 pana cand a fost invins de Philidor in anul 1747 la Londra.



François André Danican Philidor (Francez, 1726-1795) a fost un jucator exceptional si primul teoretician al sahului. A murit la Londra in timpul Revolutiei Franceze.




Va urma ...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu